Будь-який кухонний ніж повинен бути зручним у використанні, мати хорошу міцність та бути стійким до появи іржі. А щоби ніж прослужив вам якомога довше, потрібно правильно за ним доглядати.

1) Зберігайте ножі окремо від інших столових приладів
Справа в тому, що контакт ножів з іншими кухонними приладами призводить до швидкого затуплення їх лез. Крім того, нерідко в лотку з посудом з’являється волога, яка сприяє появі іржі. Тому заведіть для ножів окремий лоток або зберігайте їх на спеціальних магнітних тримачах.

2) Не кидайте ножі в раковину
Намагайтеся мити ножі відразу після їх використання, і особливо це потрібно робити відразу після нарізки фруктів і томатів. Через те, що в їх складі міститься кислоти – на лезі також можуть з’явитися іржаві плями.

3) Мийте ножі вручну
Відомий шеф-кухар Еліас Кайро досі користується ножами, які були придбані ним ще 15 років тому. Свої ножі шеф-кухар ніколи не миє грубими миючими засобами. Для цих цілей Еліас використовує звичайне рідке мило. Ножі він миє тільки вручну, акуратно протираючи леза та після цього ретельно витираючи їх м’якою серветкою.
Тому, якщо вам не хочеться витрачати гроші на покупку ножів, мийте їх вручну. І хоча такий спосіб займає більше часу, результат такого догляду перевершить всі очікування.

4) Окремі ножі для різних видів продуктів
До прикладу, якщо на кухні є необроблений кусок м’яса , який вимагає відділення сухожиль, кісток та інших частин, то ні в якому разі не можна його обробляти ножом для шинкування та нарізки. Для таких робіт потрібно використовувати обвалочний ніж, який призначений саме для обробки м’ясних туш. Використання такого кухонного інструменту дозволить уникнути затуплення леза та пошкоджень його поверхні.

5) Вчасно та правильно заточуйте ножі
Заведіть звичку вчасно точити ножі. Працюючи з гострим ножем, ви не тільки заощадите свій час, але і виконаєте порізку всіх продуктів максимально якісно.
А щоб ножі прослужили вам якомога довше, важливо не тільки їх періодично заточувати, але і робити це правильно. Під час заточування потрібно витримувати певний кут: для кухонних ножів цей параметр коливається в межах 10-30 градусів.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете значно збільшити термін служби кухонних ножів.

Джерело: poradnyk.com.ua

🔗https://coyot.prom.ua
🔗https://coyot.ua